Johnnie Walker
Black Label
Johnnie Walker Black Label to prawdziwa klasyka w świecie whisky. Stanowi mistrzowską mieszankę whisky słodowych i zbożowych pochodzących z różnych rejonów Szkocji, dojrzewających w beczkach przez co najmniej 12 lat. Kompozycję o aromacie kremowego toffi, bogatych, słodkich owoców i wanilii wieńczy subtelna nuta słodkiego dymu. Doskonale smakuje w czystej formie, a także w long drinkach i klasycznych koktajlach takich jak Whisky Sour.
Keep Walking
AROMAT
bogaty, owocowy, z wyczuwalną nutą wanilii
SMAK
kremowy, z dominującym posmakiem toffi, słodkich owoców i pikantnych przypraw
FINISZ
rozgrzewający, dymny
Old Fashioned
SKŁADNIKI
- 40 ml Johnnie Walker Black Label
- 5 ml syropu cukrowego
- kropla dowolnego bittersa
- skórka cytryny lub pomarańczy
- lód
PRZYGOTOWANIE
- Wrzuć kostki lodu do dużej szklanki. Dodaj 40 ml Johnnie Walker Black Label i 5 ml syropu cukrowego.
- Dodaj kroplę bittersa.
- Całość zamieszaj.
- Skręć skórkę cytryny lub pomarańczy nad szklanką, by wydobyć jej aromat.
SKŁADNIKI
- 40 ml Johnnie Walker Black Label
- 120 ml lemoniady
- ćwiartka cytryny do dekoracji
- mięta do dekoracji
- lód
PRZYGOTOWANIE
- Do wypełnionej lodem szklanki typu highball (wysoka szklanka) wlej 40 ml Johnnie Walker Black Label.
- Dodaj 120 ml lemoniady i delikatnie wymieszaj.
- Ozdób ćwiartką cytryny oraz miętą.
Johnnie Sour
SKŁADNIKI
- 40 ml Johnnie Walker Black Label
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 15 ml bałka z 1 jajka kurzego (opcjonalnie) 2 krople dowolnego bittersa
- skórka cytryny lub pomarańczy do dekoracji
- lód
PRZYGOTOWANIE
- Wypełnij shaker kostkami lodu.
- Dodaj 40 ml Johnnie Walker Black Label, 25 ml soku z cytryny, 20 ml syropu cukrowego, 2 krople dowolnego bittersa oraz (opcjonalnie) 15 ml białka z 1 jajka.
- Wymieszaj składniki, potrząsając shakerem przez 7-10 sekund, a w wersji z dodatkiem białka jajka przez 15-20 sekund.
- Przecedź przez sitko i już bez lodu przelej drinka do drugiej szklanki.
- Przed podaniem ozdób skórką z cytryny.
SKŁADNIKI
- 40 ml Johnnie Walker Black Label
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 15 ml bałka z 1 jajka kurzego (opcjonalnie) 2 krople dowolnego bittersa
- skórka cytryny lub pomarańczy do dekoracji
- lód
PRZYGOTOWANIE
- Wypełnij shaker kostkami lodu.
- Dodaj 40 ml Johnnie Walker Black Label, 25 ml soku z cytryny, 20 ml syropu cukrowego, 2 krople dowolnego bittersa oraz (opcjonalnie) 15 ml białka z 1 jajka.
- Wymieszaj składniki, potrząsając shakerem przez 7-10 sekund, a w wersji z dodatkiem białka jajka przez 15-20 sekund.
- Przecedź przez sitko i już bez lodu przelej drinka do drugiej szklanki.
- Przed podaniem ozdób skórką z cytryny.
CHCESZ ODKRYĆ SWÓJ SMAK WHISKY?
KLIKNIJ I ROZWIĄŻ NASZ QUIZ